FORBEREDENDE VEILEDNING TIL INSTALLASJON

 

Oppdatert 21. april 2014

 

Her kan du lese om hva du trenger for enklere å komme i gang når du mottar din Retroblaster. En mer detaljert veiledning for installasjon følger kabinettet.

 

Retroblaster leveres til deg ferdig montert etter valgene i skjemaet for konfigurasjon. Dette finner du på bestillingssiden. Det gjenstår da hovedsaklig å installere skjerm og datautstyr.

 

For ordens skyld vil vi nevne at datautstyr må du ha selv. Retroblaster er tilrettelagt for installasjon av utstyr du enten har fra før, eller anskaffer fra etablerte leverandører. Vi gjør det slik for at hver enkelt skal kunne velge dette etter sitt eget budsjett, og samtidig stå friere til å oppgradere når det måtte passe. Noen klarer seg med en 5 år gammel PC, mens andre vil hele tiden ha det nyeste. Sånn er det bare.

 

De anbefalinger vi gir her er helt uavhengige, og du står selvsagt fritt til velge om du vil benytte deg av disse.

 

• • •

 

1. Det første du gjør er å feste strømledning og nettverkskabel.

 

2. Har du et Track-IR 5 kamera kan dette med fordel installeres før skjermen settes inn, men det går også fint å ettermontere dette på et senere tidspunkt. Bruk medfølgende holder og skruer til monteringen.

 

3. Skjermen skal nå monteres. Retroblaster støtter 23", 23.5" og 24" som standard. Noen andre størrelser kan tilpasses på forespørsel. Husk at du ved bestilling må velge korrekt skjermramme til den størrelse skjerm du ønsker å installere. Skjermrammen kan skiftes ut ved eventuell bytte av skjermstørrelse. De fleste skjermer med VESA skjermfeste kan installeres.

 

For best resultat bør skjermen ha tilnærmet flat front. Skjermrammen i kabinettet er konstruert for å kunne ha tilgang til knappene på skjermen. Det er noen få unntak. Et eksempel på litt problematisk knappeplassering er Benq XL2420 som har touch-knapper nært bildeflaten på høyre side. Denne kan installeres, men bør festes med 3 mm klaring til skjermrammen i kabinettet. Spør gjerne dersom du er i tvil om din skjerm vil passe.

 

Total bredde på skjermen må være under 590 mm inkludert eventuelle tilkoblinger på sidene.

 

Dersom du ikke har en passende skjerm fra før, kan vi gi deg et par anbefalinger her. Utviklingen går fort og slike anbefalinger blir fort utdaterte. Vi håper likevel dette kan gi en pekepinn på hvilke retning utviklingen går, og hva du bør se etter når du velger ny spillskjerm. En god skjerm er uansett viktig for opplevelsen.

Eizo FORIS FG2421 - 23.5"

 

En fantastisk skjerm med høy kontrast og et veldig bra sortnivå. Nesten som en plasma-skjerm i miniatyr.

 

Er du spesielt glad i retrospill, bør du velge denne skjermen. Den høye kontrasten gjør at grafikken nærmest gløder. Sortnivået gjør den spesielt godt egnet til visning av 4:3 format og vektorbaserte spill uten forstyrrende gjennomlysning.

 

Kombinasjonen av 120 Hz, VA-panel og 240 Hz blinkende baklys gjør denne til den mest CRT-lignende skjermen vi har sett, samtidig som den har alle de fordelene en moderne flatskjerm har. Selv med "Turbo240" aktivert har den topp bildekvalitet og er behagelig i bruk.

 

Oppfatningen av etterslep varierer en del fra person til person. Tatt i betraktning at denne skjermen benytter seg av VA-panel, har den veldig lite av dette. Etter en oppvarmingstid på 30-60 minutter, noe som bedrer selve responstiden for enkelte typer LCD-paneler, utklasser den de fleste andre skjermer på dette området. Skarpheten og flyten mellom bildene føles fremdeles ikke helt som en god gammel CRT-skjerm, men det er absolutt akseptabelt med tanke på hvilke andre fordeler en slik skjerm har.

 

Den gode innsynsvinkelen gir automatisk mer avslappet sittestilling, selv om en normalt ikke tenker over hvor viktig dette faktisk er. Selv om Retroblaster er tilpasset for bruk av ulike skjermteknologier, er det veldig behagelig med god innsynsvinkel når en bytter mellom arkadespill, pinball, bilspill, førsteperson skytespill eller lener seg tilbake for å se en god film.

 

Panelet har en nydelig halvblank overflate som begrenser gjenskinn. Skarpheten i bildepunktene blir noe redusert med denne typen belegg, men gir et betraktelig bedre bilde enn både matt og blank overflate.

 

En annen stor fordel med denne skjermen er at en kan endre, lagre og gjenopprette skjerminnstillinger via programvare over USB-grensesnitt. En kan også velge automatisk endring av innstillinger ved oppstart av spill og programmer. Et fornuftig valg av Eizo å velge USB i stedet for DDC. Skjermen har forøvrig gode menyer for manuell innstilling.

 

Det finnes fremdeles ikke den perfekte skjerm. FG2421 har også sine svakheter. Disse mener vi er ubetydelige og ser heller på disse svakhetene mer som sjarmerende enn irriterende, og at fordelene oppveier ulempene.

 

Vi synes Eizo har gjort en bra jobb med denne skjermen. De har tatt et modig steg inn i et marked som er dominert av TN-baserte paneler, med en teknologi som hvermansen ikke er veldig kjent med. Det som vi synes mangler, er støtte for 3D, og vi skulle gjerne sett muligheten for selv å kunne justere blinklengden av baklyset.

 

Viktig: Eizo FG2421 har ikke standard VESA skjermfeste. Dersom du skal installere denne skjermen, må du be oss om å få med et spesielt tilpasset feste for enklere installasjon.

 

Tror du at du greier overgangen til VA-panel og vil ha en super 2D-skjerm som er spesielt god til retrospill, moderne spill og film, bør du velge Eizo FORIS FG2421. Anbefales.

 

 

Et annet spennende alternativ er

 

Benq XL2411Z - 24"

 

Selv om denne skjermen bokstavelig talt blekner litt i forhold til FG2421, kan dette være et godt valg dersom du ønsker muligheten for å kunne benytte 3D Vision. Den er også en del rimeligere.

 

TN-panelet i XL2411Z er hurtig, men har begrenset innsynsvinkel som sin største svakhet. I normal sittestilling går dette bra. Det vil derimot være lite gunstig å lene seg tilbake for å se film med denne paneltypen. Det er mulig å justere gammakurven for å kompensere noe av endringene, men helt bra blir det ikke.

 

Kontrastforhold og sortnivå er ikke optimale på denne skjermen, men fargene kan derimot fremstå som noe klarere enn på FG2421. En spesielt merkbar forskjell er rødfargene. Samtidig trekker den matte overflaten helhetsinntrykket noe ned i sammenligningen.

 

Den viser også bildene fra skjermkortet noe hurtigere enn Eizo-skjermen, men forskjellen er så liten at dette i beste fall er av betydning for profesjonelle spillere i flerspiller.

 

Det spesielle med Z-serien til BENQ er muligheten for å kunne blinke baklyset i takt med oppdateringen av skjermen. Denne funksjonen er til for å skjule overgangen mellom bildene og dermed redusere oppfatningen av etterslep. Ettersom lcd-paneler i likhet med CRT-skjermer tegner opp bildet gradvis, er det ikke helt problemfritt å finne det rette tidsrommet og lengden på på disse blinkene. Dette problemet har BENQ løst med Z-serien som har fastvare versjon 2. Med tredjeparts programvare kan du nå foreta justeringer av både lengden av blinket og når dette skal skje. Slik kan du oppnå CRT-lignende skarphet helt ned til 60Hz. Det enkleste er å kjøpe en Z-serie som allerede har fastvare versjon 2. Alternativet er å oppgradere til denne versjonen selv. Du finner mye informasjon om dette på nettet.

 

XL2411Z tillater en oppdateringsfrekvens på inntil 144 Hz og er absolutt en bra skjerm. Den anbefales som en ren spillskjerm med 3D-støtte.

 

• • •

 

4. Etter at skjermen er installert skal signal- og strømkabler til skjerm, datamaskin og lydanlegg kobles opp og tilrettelegges. Eventuelle strømforsyninger til ratt og andre enheter skal også kobles ferdig nå.

5. Tastaturskuffen kan deretter monteres. Det anbefales å benytte et fastmontert tastatur med opplyste taster i denne skuffen. Logitech K740 eller det trådløse Logitech K800 er eksempler på tastatur som har god belysning. Tastatur som skal monteres i skuffen, må ha en maksimal bredde på 52 cm.

 

6. Det som gjenstår før datamaskinen kan monteres, er stort sett å koble sammen og feste USB-kabler. Monter også senderen til 3D Vision nå, dersom du har en slik.

 

 

Nå er det ikke mye igjen før du kan trykke på startknappen. Den komplette veiledningen er litt mer detaljert enn dette, men i grove trekk er det ikke mer som skal til for å komme i gang. Siden det meste i Retroblaster kommer ferdig oppkoblet, er det faktisk så enkelt.

 

Før vi går løs på punkt 7, kan det være greit å se litt mer på hva som kan være et fornuftig PC-kabinett å benytte til din Retroblaster, og litt om hva det bør inneholde.

På bildet til høyre ser du et utsnitt av baksiden til Retroblaster med et Fractal Design Mini R2 PC-kabinett installert. Dette er satt opp med reversert luftstrøm.

 

Dette er vår anbefaling dersom du skal bygge ny pc eller ønsker å flytte over komponenter til et mer passende kabinett. Vi gjør oppmerksom på at dette kabinettet begrenser seg til Micro-ATX hovedkort som skal være 244 x 244 mm eller mindre.

 

Mini R2 har gode muligheter for kjøling og inluderer tre vifter som standard. Bunnmontert strømforsyning, og kabler montert bak hovedkortet, gir friere luftstrøm og mulighet for å snu luftstrømmen i kabinettet.

 

Knappene og to USB 3.0 er lett tilgjengelige i toppen og en ekstra brakett på baksiden er perfekt plassert for strømuttak til lys og vifter i hovedkabinettet.

 

Ellers har dette kabinettet alle de finesser som kan forventes i dag, inkludert støtte for inntil 400 mm lange skjermkort.

 

Andre kabinetter, inkludert standard ATX, kan selvsagt benyttes så lengde størrelsen holder seg innenfor følgende mål:

 

Bredde: 210 mm - Høyde: 460 mm - Lengde 485 mm

 

Vær oppmerksom på at noen kabinetter har høyden oppgitt uten kabinettføtter. Lengden er ikke så viktig, men det anbefales å holde seg innenfor oppgitt mål for et godt resultat.

 

 

Viktig: Det er tilrettelagt for å kunne montere pc-kabinettet begge veier, og måten det monteres på må vurderes individuelt. God kjøling er det viktigste. Det er følgende tre måter å gjøre dette på.

 

1. Den enkleste og sikreste måten å få varmluften ut av kabinettet på, er å installere datamaskinen med baksiden ut. De ekstra sirkulasjonsviftene i hovedkabinettet er da normalt sett ikke nødvendig å installere. Denne metoden anbefaler vi til de som ikke har kunnskap om kjøling, eller ønsker å være på den sikre side.

 

2. Dersom datamaskinen ikke utvikler så veldig mye varme, kan kabinettet monteres med fronten ut. Da må de ekstra sirkulasjonsviftene i hovedkabinettet benyttes, og det anbefales å måle temperaturen i hovedkabinettet for å sjekke at denne blir liggende godt under 35 grader når datamaskinen jobber tungt.

 

3. Den mest sofistikerte metoden er å snu luftstrømmen gjennom pc-kabinettet og installere det med fronten ut. Dette krever et egnet kabinett med bunnmontert strømforsyning. Selv med dette oppsettet vil strømforsyningen og noen skjermkort avgi varme ut på baksiden. Noe av denne varmen vil da trekkes gjennom pc-kabinettet og blåses ut i front. Det kan derfor være greit å ha kunnskap på dette feltet når en skal benytte seg av denne metoden.

 

Hovedregelen for et godt kjølt pc-kabinett, er at temperaturen på luften ikke stiger med mer enn 5 grader etter å ha passert gjennom kabinettet. Dette kan være vanskelig å oppnå, men kan brukes som en gyllen regel når en jobber med slikt.

Her ser du innsiden av pc-kabinettet med noen av de rimeligste komponentene som kan oppdrives. Selv den enkleste maskinvaren som er tilgjengelig i dag fungerer godt til de aller fleste spill og emulatorer i din Retroblaster. Det finnes uendelige mengder spill som kjører 100% på et slikt "billig" oppsett.

 

Vi vil allikevel si at du bør konfigurere datamaskinen så kraftig som du har råd til. Ikke bare for å få høyere bilderate i nyere spill, men også for å kunne utnytte kraftkrevende funksjoner i emulatorer eller for å bedre opplevelsen med 3D Vision. En del nyere skjermteknologier, med unntak av G-Sync, fungerer også best når bilderaten fra skjermkortet oppnår den anbefalte oppdateringsfrekvensen til skjermen.

 

Utviklingen går såpass fort at det kan være lønnsomt og klare seg med det nest beste når det gjelder prosessor og skjermkort. Den ekstra ytelsen i forhold til antall kroner er som regel liten. Det kan også være fornuftig å sammenligne ytelse i forhold til strømforbruk og temperatur.

 

Det du ikke bør spare penger på, er selve pc-kabinettet. Det skiller seg gjerne bare et par hundrelapper mellom et middelmådig og et godt kabinett, og du får da gjerne flere vifter med på kjøpet. Strømforsyningen bør også være av god kvalitet og være dimensjonert med tanke på stabilitet og fremtidige oppgraderinger. Det er heller ikke så dumt å spandere på seg en modulær strømforsyning. Husk bare å ta vare på de kablene du ikke benytter, men garantert får bruk for senere.

 

• • • • •

 

Retroblaster krever en del USB-tilkoblinger, og det beste er å unngå bruk av ekstern USB-hub.

 

Et minimum på 4 ledige USB-tilkoblinger er nødvendig for kontrollpanel, tastatur og de to standard tilkoblingene i front av kabinettet. Velger du Marble Mouse stiger tallet til 5. Med TrackIR, 3D Vision og mottaker for trådløs mus er totalen 8. Velger du de ekstra tilkoblingene i topp og gjerne vil koble til en mottaker for BlueTooth er antallet 11. Krever skjermen du har USB, runder vi av til 12 nødvendige tilkoblinger.

 

For å løse denne utfordringen kan det være fornuftig å velge et hovedkort som har minimum 6 eksterne USB-tilkoblinger, 4 interne for USB 2.0 og 2 interne for USB 3.0.  Dette er ganske vanlig på nye hovedkort. Bruker du Mini R2 kabinettet eller tilsvarende som har to USB 3.0 i front, kan disse benyttes til de trådløse mottakerne. Ved å sette inn en PCI-brakett med 4 ekstra USB 2.0 og koble disse til hovedkortet, er vi oppe i totalt 12 tilkoblinger, og problemet er løst. USB-braketter kan være vanskelig å finne, så vi leverer med en slik brakett gratis til de som ønsker det.

 

Retroblaster leveres med minimum 5 interne USB-kabler og 2 eksterne USB-tilkoblinger ferdig installert. Det er mulighet for å installere flere enheter i de til sammen 10 plassene i front og  topp av kabinettet.

 

Med dette oppsettet får du en ryddig oppkobling med alt du behøver, og du vil samtidig ha inntil 4 ledige USB-tilkoblinger lett tilgjengelig på utsiden av din Retroblaster for tilkobling av ekstern utstyr.

 

• • • • •

 

Dersom du har valg en konfigurasjon som inkluderer elektrisk anlegg, må du installere en liten sikringsboks inne i pc-kabinettet som kobles til datamaskinens strømforsyning. Dette krever en ledig 4-pin molex. Fra denne boksen går det kabler til utsiden gjennom en standard pci-brakett, som også gir en valgfri mulighet til å flytte datamaskinens startknapp til en mer praktisk plassering i front av kabinettet.

 

7. Nå er det bare å tilrettelegge kablene, skyve datamaskinen på plass og koble til. Start gjerne opp systemet for å sjekke at alt fungerer som det skal. Monterer deretter på deksler, lysskilt og den nedre delen av skjermrammen. Styrekulen er det siste elementet som skal på plass.

 

Viktig: Ikke spinn styrekulen uten at USB-kabelen fra kontrollpanelet er koblet til datamaskinen. Uten tilkobling kan statisk elektrisitet bygge seg opp og ødelegge den sensitive elektronikken.

 

Da skal alt være klart for å sette i gang. En mer detaljert beskrivelse som tar installasjonen steg for steg følger med for å gjøre dette enda enklere.

 

Du kan nå forsette til spillsiden, eller lese videre for å se hvilket annet tilbehør vi anbefaler.

 

• • •

Tastatur til bordplaten...

 

Bordplaten for mus og tastatur som du kan velge til din Retroblaster, er godt dimensjonert for at du skal kunne sitte komfortabelt. Dersom du trenger et nytt tastatur til denne, kan vi anbefale Apex (ikke Raw) fra SteelSeries. Med soneinndelt belysning som kan programmeres til de fargene du ønsker, er dette tastaturet både stilig og behagelig i bruk. Sidebelysningen fungerer også godt til å lyse opp musen, og gir samtidig en god atmosfære. Om dette tastaturet passer rent teknisk for deg må du bestemme selv.

 

Mus har vi ikke noe konkret anbefaling på, men vil generelt anbefale en mus som er beregnet på spilling. Noen viktige faktorer er blant annet å kunne stille følsomheten direkte på musen under spilling,  og at den rapporterer raskest mulig til operativsystemet.

Ratt og pedaler...

 

Den spesielt tilpassede bordplaten for permanent feste av ratt, og det medfølgende tilbehøret for tilkobling  av strøm og plassering av pedalene, gjør det raskt å bytte til bilspill. Platen har solide kantlister og er pyntet med  en racinginspirert dekor.

 

Til bilspill vil vi anbefale Driving Force GT fra Logitech. Dette rattet har 900 graders rattutslag og en relativt god kraftmotstand. Det er ikke like solid som de mer kostbare rattene, men føles allikevel som et mer riktig valg til typiske arkadespill. Pedalene er lette å håndtere, og tilkoblingen til disse er godt plassert.

 

 

Ekstra bordplate…

 

Den ekstra bordplaten som du kan velge som tilbehør, er først og fremst beregnet til montering av flightsticks eller lignende. Den kan også benyttes som en universal plate til å bytte utstyr på. I tillegg kan den fungere bra som ren musematte, eller som armstøtte når du benytter gamepads eller arkadekontrollene. Den er derimot for liten til plassering av tastatur og mus.

 

Denne platen kan også være et rimelig alternativ for rattmontering. Utformingen og størrelsen er identisk med bordplaten som er beregnet for ratt, men det følger ikke med tilkobling for rattstrøm eller matte for pedalene på denne. Den har heller ikke egen dekor, men en normalt slitesterk overflate.

Spillkontrollere...

 

Det anbefales å ha en 360-kontroller tilgjengelig. Dette er uten tvil det beste valget i enkelte spill, og den kan samtidig være en rimelig erstatning for dedikerte analoge kontrollere i retrospill.

 

At et spill har støtte for 360-kontroller, betyr nødvendigvis ikke at denne gir den beste opplevelsen. Dette er en gjennomsnittlig rekkefølge i valg av kontrollere, og hvor gjerne 360-kontrolleren overtar når denne rekkefølgen ikke er praktisk eller mulig å følge :

 

1. Dedikerte kontrollere (tilpasset hvert spill eller system)

 

2. Arkadekontrollere som benytter "n-key rollover"

 

3. Mus og tastatur / Mus / Ratt og pedaler

 

4. 360-kontroller / Flightsticks / Lyspistoler

 

5. Tastatur / Bevegelseskontroller / Annet

Spillstoler...

 

Det finnes en rekke spillstoler på markedet i mange modeller og prisklasser. Disse har gjerne funksjoner som vi ellers finner i kostbare kontorstoler, men til en langt rimeligere pris.

 

Nå har vi ikke foreløpig vært så heldige at vi har hatt anledning til å prøve noen av disse, og kan derfor ikke gi deg noen konkrete anbefalinger. Grunnen til at vi nevner de her, er rett og slett at vi ønsker å minne deg på at disse finnes, og for at du ikke skal glemme denne viktige delen av et godt spillsystem.

 

Det går helt fint å klare seg med enda rimeligere stoler, selv om en skikkelig god stol står høyt på ønskelisten.

 

• • • • •

 

Spiller du en del med lyspistoler, er det anbefalt å ha stående klar en barkrakk med høydejustering til dette formålet.

 

Disse kan typisk justeres mellom 60 og 85 cm, og vil gi en bedre sittestilling og vinkel mot skjermen enn med vanlig stolhøyde.

 

En fast avstand mellom lyspistol og skjerm forenkler også innlæring og presisjon.

• • •

 

Et viktig moment...

 

Selv om Retroblaster er tilrettelagt for å kunne benytte mye moderne og relativt kostbart utstyr, er det er strengt tatt ikke nødvendig å velge på øverste hylle for å få en god spillopplevelse. De fleste av spillene vi anbefaler, krever ikke så mye av maskinvaren.

 

Når det gjelder selve kabinettet, gir vi derfor også muligheten for den enkelte å velge hvor godt utstyrt dette skal være.

 

Vi anbefaler "full pakke" for mest allsidig bruk, men selv den minste konfigurasjonen har alt det grunnleggende som skal til for en god opplevelse.

 

Les mer om dette på siden for bestilling.