Spill, spill og atter spill.

 

Oppdatert 21. april 2014

 

Ja takk, begge deler…

 

Retroblaster er tilrettelagt for de fleste spill og emulatorer som kan kjøres på en pc, uansett om spillet er fra 80-tallet eller fra 2014. Selv om kabinettet har hovedfokus på arkadekontrollere, er det konstruert for å kunne bruke mus og tastatur, ratt og pedaler, lyspistoler, flightsticks, gamepads og annet til å spille med.

 

Du står fritt til å benytte de styringer som du selv mener er best egnet til hvert enkelt spill. Dette gir muligheten for å gjenskape gleden og interaktiviteten med spillene, og å gi en best mulig opplevelse i nye titler, uten å kreve for mye plass.

 

Systemet er også beregnet på å kunne benytte ekstra kontrollpaneler eller spillkontrollere som er spesielt konstruert for et enkelt spill eller emulator.

 

Arkadekontrollene tilpasses til spillene med programvare som viser plasseringen av knapper og joysticker. Med litt erfaring vil du kunne lage et nytt program til panelet på få minutter. Dette gjøres kun en gang for hvert nytt spill du vil sette opp.

 

Kontrollpanelet programmeres raskt fra lagrede innstillinger. Om ikke så lenge vil du også få muligheten kunne laste ned ferdige programmer til en del utvalgte titler.

 

• • •

 

Retroinspirerte spill…

 

Det som har gitt mest inspirasjon til utviklingen av RetroBlaster, har vært å følge den fantastiske utviklingen av uavhengige spill, eller såkalte indie-spill. Takket være blandt annet Game Maker og Multimedia Fusion har kreativiteten fått slippe løs hos mange dyktige utviklere, uten at de har måttet grave seg for dypt ned i komplisert koding.

 

Dette har resultert i et uendelig antall spill. Enten som helt nye konsepter eller såkalte "remakes". Selvfølgelig er ikke alle av disse like bra, men i blant dukker det opp et og annet gullkorn ut av denne haugen. Kombinasjonen av retro- og moderne spillteknikker kan være helt fantastisk. Mange av disse er også helt suverene å spille med arkadekontrollere. Prisen er heller ikke så avskrekkende. De er enten gratis eller koster fra 15 kroner og oppover.

 

Noen av de beste spillene er faktisk de som er gratis. Som regel uten skjulte agendaer, og med kun en beskjeden "bidrag"-knapp på utviklerens nettside. Vi oppfordrer til å gi disse små utviklerne noen kroner for de spillene du liker. Husk at det gjerne kan ta flere år å utvikle et godt spill.

 

Det er ikke alltid det er antall polygoner eller høy oppløsning som teller. Noen av de beste spillene vi har spilt de senere årene, har ikke et eneste polygon, og gjerne ikke en høyere oppløsning enn 320 x 240 punkter. Lav oppløsning er absolutt ikke det samme som dårlig grafikk.

 

I disse spillene er gjerne hver enkelt "pixel" nøye plassert og fargelagt på samme måte som vi som programmerte Commodore 64 på 80-tallet gjorde det. Forskjellen fra "moderne" grafikk er at vi ikke her blir direkte fortalt hvordan figurene ser ut, og må heller overlate dette til fantasien. Er dette gjort riktig, er det dette som virkelig kan kalles god grafikk.

 

Det som gjerne er minst like viktig som grafikken i et spill, er historien, fremgangen, dynamikken og følelsen av å oppnå noe. Hvor mye arbeid det er lagt i musikk og lydeffekter, fysikken til spillfigurene og utformingen av miljøene er avgjørende faktorer for et godt spill. Totalt sett ganske mye arbeid, selv på enkle spill.

 

Her er et lite utvalg av nettstedene som omhandler disse spillene:

Det er viktig at du bruker sunn fornuft når det gjelder nedlasting av spill fra ulike steder, og at du eventuelt betaler for disse gjennom etablerte betalingsløsninger. Det finnes dessverre kjeltringer der ute som ødelegger for oss alle. De aller fleste er heldigvis seriøse, så ikke bli for paranoid.

 

• • •

 

Emulatorer…

 

Det finnes en rekke programmer som emulerer gamle arkadespill, hjemmedatamaskiner og konsoller. Arkadekontrollene vil fungere godt på de aller fleste av disse.

 

Noen emulatorer opererer i gråsonen av hva som er lov i forhold til opphavsrettigheter, men stort sett er det selve programvaren (bios) og spillene som kjører på disse som er utfordringen. Noen er frigitt, mens andre krever at du har en lisens eller selve den originale maskinvaren stående.

 

Det er uansett viktig å bevare disse gamle systemene og dens programvare. Det gjøres en stor frivillig innsats av mange dyktige personer for å bevare denne viktige delen av historien.  Det er også lagt stor vekt på å simulere bildet på de gamle skjermene den senere tiden, og med veldig gode resultater.

 

Det er stort sett lov å emulere gamle systemer, men ikke å distribuere "minnet" til disse. Om det er lov å laste de ned, dersom du allerede har de i fysisk form, er vi ikke helt sikre på.

 

Det beste er å kjøpe de originale spillene. Det føles faktisk veldig bra å ha disse stående i bokhyllen. Se heller ikke bort i fra at noen av disse kan få en rimelig bra samlerverdi med tiden. Andre løsninger kan være å kjøpe systemer som Amiga Forever eller C64 Forever i nedlastbare versjoner. Disse inkluderer minst 100 spill hver.

 

• • •

 

Simulatorer...

 

Retroblaster er spesielt tilrettelagt for pinball-simulatorer. Den som vi mener er den desidert beste, er Future Pinball. Den er i utgangspunktet gratis, men også her vil vi oppfordre om å gi et bidrag til utvikleren dersom du benytter deg av denne. Vi gjør oppmerksom på at det finnes nyere versjoner enn den du finner på utviklerens nettside, og som blant annet har forbedret fysikksimulering . Denne må du eventuelt lete opp selv.

 

En ting som vi liker ekstra godt med Future Pinball, er støtten for Track-IR. Dette gir en helt utrolig innlevelse i spillet. Kabinettet er klargjort for optimal støtte av Track-IR.

• • •

 

Moderne spill…

 

Retroblaster støtter også reiser til fjerne planeter i ukjente galakser. Om du vil svi en runde rundt kvartalet i 300 km/t med en vanvittig dyr bil, skyte ned fiendtlige fly med ditt private jagerfly eller leke kanonføde i ødemarken noen timer på kveldstid, er dette også fullt mulig.

 

Vi ser heller ikke bort fra muligheten til å besøke mystiske byer under havet, strande på en øde øy eller å dra til en alternativ magisk verden fylt med mystiske personer og hendelser en gang i blant.

 

Faktisk så er det nesten som det føles virkelig når du spiller på RetroBlaster. Det er i hvert fall lagt til rette for en best mulig opplevelse i moderne spill.

 

• • • • •

 

Steam er en av mange portaler for digital distribusjon av spill. Denne fungerer stort sett bra, men vi skulle gjerne sett at de opplyste mer konkret hvilken versjon av Windows som spillene kan kjøres på. Eller rett og slett sørget for at utgiverne oppdaterer spillene sine.

 

På dette feltet er "Good Old Games" mye bedre. Her får du svart på hvitt opplyst kompatibelt operativsystem. Spillene her er fri for DRM og trenger ikke noe klient-programvare for å kjøre. Det er en god samling "gamle" spill her, men også en del nyere. Det kan derfor være lurt å sjekke dette nettstedet først.

 

For dere som liker "finne ting spill", har Big Fish Games kanskje i overkant mange. Blant disse finner du også en god del skjulte perler i form av andre typer spill. Vi liker godt at vi kan prøve spillene i en time før de må kjøpes, og at spillene er godt merket for støttet operativsystem.

• • •

 

 

Anbefalinger...

 

Det er en liten utfordring å plukke ut anbefalinger fra de tusener av spill som finnes i dag. Derfor vil vi, med noen unntak, konsentrere oss om spill som utmerker seg som gode til å spille med arkadekontrollere.

 

Bildene inneholder kobling mot tilfeldig utvalgte YouTube-videoer.

 

 

Etter en rask loddtrekning, har vi fått følgende vinnere:

Cave Story

 

Det er ikke mulig å starte en anbefaling uten å ta med dette spillet som nummer en.

 

Etter fem års utvikling, inspirert av spillene fra hans barndom, gav Daisuke "Pixel" Amaya ut Cave Story som gratisprogram i 2004. Dette spillet er regnet som en døråpner for mange. Både som en kilde til inspirasjon og som et bevis på at også enkeltpersoner kan nå ut i den store verden med sine tanker og ambisjoner.

 

Senere er dette spillet blitt utgitt i nyere versjoner til ulike plattformer. Vi vil anbefale Cave Story+ som ble lansert på Steam så sent som i 2011. Her kan du velge om du vil spille i originalversjon eller med oppdatert grafikk og lyd, og med ulike vanskelighetsgrader.

 

• • • • •

Drømmefall: Den lengste reisen

 

Dette spillet fra 2006 og forgjengeren "Den lengste reisen" fra 1999 er regnet som de beste eventyrspillene som er laget, og et av unntakene vi bare må ha med.

 

Det bare å bøye seg i støvet og si en stor takk til utviklerne bak disse to spillene, for alle detaljene, historien og hele den fantastiske opplevelsen.

 

For dere som ikke har spilt "Den lengste reisen" og "Drømmefall: Den lengste reisen"  tidligere, kan vi anbefale å spille med norske stemmer. Mange gode skuespillere tilfører spillene en ekstra dimensjon her.

 

Så er det bare å se frem til Drømmefall: Kapitler mot slutten av 2014.

 

• • • • •

Knytt Stories

 

I spillet Knytt Stories fra Nicklas "Nifflas" Nygren spiller vi lille Juni som begir seg ut på oppdrag i en verden full av rare skapninger og skumle feller.

 

Et herlig spill med hundrevis av brett konstruert av brukere. Veldig bra å spille med arkadekontrollere.

 

"Nifflas" har også laget mange andre gode spill som vi anbefaler å sjekke ut.

 

• • • • •

Iji

 

Utvikleren, Daniel Remar, har brukt 4 år på dette spillet. Arbeidet har til gjengjeld gitt veldig gode resultater. Hvem kan vel motstå muligheten til å bruke nanoteknologi for å bekjempe en fiendtlig invasjon fra rommet ?

 

Remar bruker Game Maker til sine kreasjoner. Dette viser hva en dyktig utvikler kan gjøre med dette verktøyet. I tillegg til Iji, viser også Hyper Princess Pitch, Hero Core, Garden Gnome Carnage, Castle of Elite, Retrobattle og Hero at denne personen vet hva han driver med. Vi skjønner bare ikke hvorfor de er gratis !?

 

• • • • •

Gold Miner Joe

 

Fra svenske ArcadeLab, finner vi det lille uskyldige plattformspillet, Gold Miner Joe. Mange av spillene fra ArcadeLab er engasjerende og morsomme, og setter deg i godt humør.

 

• • • • •

Teslagrad

 

Dette hjernetrimbaserte plattformspillet fra norske Rain Games er absolutt verdt å få med seg, og er et av mange nyere spill som er veldig godt egnet å spille med arkadekontrollere. Anbefales.

 

• • •

 

Videre overlater vi kommenteringen til nettstedene som er profesjonelle på dette feltet, og tar kun for oss spilltittel og kobling til YouTube-video.

 

En større database som gir en bedre oversikt, og med mulighet for å kunne laste ned ferdige program til kontrollpanelet, er under utvikling. Denne vil du finne en kobling til på denne siden så snart den er operativ. I mellomtiden vil vi minne på at det er veldig enkelt å lage egne program til kontrollpanelet med den oversiktlige programvaren som følger med.

 

Disse anbefalinger kan også være et springbrett for finne andre spill fra samme utvikler.

 

• • •

Lyle in Cube Sector

Lao´s Quest

Platypus

Cubology

Gravitron 2

Hurrican

Hap Hazard

Engage to Jabberwock

Treasure Adventure Game

Terrafire

Typhoon 2001

Gungirl 2

Chromadrome 2

Dino & Aliens

Hamsterball

YS Origin

D.R.O.D.

Endless Forms Most Beautiful

VVVVVV

Jets'n'Guns

Luxor

Thrust Xtreme

Tubopac

Special Agent

Outrun 2006 Coast to Coast

• • •

 

For ytterligere inspirasjon, kan vi anbefale

 

235 Free Indie Games In 10 Minutes

 

44 Free Multiplayer Indie Games In 4 Minutes

 

fra Pixel Prospector

 

• • •